onsdag 17 mars 2010

Därför behöver vi närhet!

Alla människor vill känna sig älskade och bekräftade! Så är det bara..
Ingen vill bli sårad, lämnad eller nekad.. Endel gör nästan vad som helst för att undvika det!
Men närhet behöver vi.. Hur många har inte legat ensam i sin säng och längtat outhärdligt efter någon som håller om en? "Vem som helst, någon..snälla?!" Man kan gråta över hur ensam man är och ändå egentligen inte bry sig i vanliga fall.. det är konstigt! Eller..?
Det är inte så konstigt ändå.. Alla vill vi ju vara någon, få en bekräftelse på att vi faktiskt duger, räcker till och är bra som vi är! Vissa mer än andra såklart.. Men närhet behöver vi..
Inte bara för att bekräfta oss utan t.o.m för att må bra!

För det finns ett hormon som heter oxytocin, som är en av kroppens viktigaste substanser! Vid positiv beröring som kramar, smek eller bara en vänlig hand på akeln förmedlar nervtrådar under huden impulser till en del av hjärnan som kallas hypothalamus och startar produktionen av oxytocinet och det utsöndras i blodet!
Det är inte bara skönt och ger en känsla av omtanke och kärlek utan är bra för hälsan! Oxytocinet påverkar vår sociala förmåga att känna tillit!
Oxytocinet kan utsöndra luktämnen, feromoner och genom det kan det räcka med lukter för att lugna oss! Endel har lättare för att sprida det ämnet och det hjälper andra att utsöndra eget oxytocin!
Det kan räcka med ngt i omgivningen eller t.o.m ett musikstycke som förknippas med trygghet eller närhet för att vi ska utsöndra oxytocin, men det stannar inte länge i blodet så därför måste vi ständigt fylla på!




"Beröring minskar stress, sänker blodtrycket,  får sår att läka bättre och stärker immunförsvaret"

Så rör vid varandra! Kramas, pussas, klappa på ditt husdjur, ha sex eller lägg bara en vänlig hand på någons axel! Det gör oss alla lugnare och vi mår bättre!
Det måste ju vara ett av de bästa hormonerna i kroppen: Sprid kärlek, både du och den andra mår bra psykiskt och fysiskt! :)

1 kommentar:

lejsa sa...

mahaaja jag läste i .. nånstans att om man sover bredvid nån man gillar kan det sänka blodtrycket med upp till 30%! festivvvahh